Biztos ki kell dobni? Vagy esetleg javítható?

Gyerekkoromra visszagondolva mindig eszembe jut az a nagyon fontos tény, hogy sokkal jobban törekedtünk a meglévő technikai eszközök védelmére. Bár sokkal kevesebb elektronikai berendezéssel rendelkeztünk, ha meghibásodás történt az első gondolat soha nem az volt, hogy rohanjunk a legközelebbi műszaki boltba lecserélni a meghibásodott terméket. Elindultunk megkeresni a megfelelő műszaki embert, az az a szerelőt, aki legjobb tudásának megfelelően hozzáfogott a készülék javításához. Az esetek nagy többségében sikerrel is járt, és így a megjavított készülék még nagyon hosszú időn keresztül be tudta tölteni a feladatát, tökéletesen működött.

Fontos volt ez több szempontból is abban az időben. Az emberek sokkal takarékosabban éltek, mert szűkösebbek voltak az anyagi lehetőségek. A veszélyes műszaki cikkek kidobását sem kedvelték az abban az időben.

Ma már egyre kevesebb lehetőség van az elromlott műszaki termékeink megjavíttatására. Ennek számtalan oka van. Ilyen például az, hogy a lakosság többségét nem érdeklik a környezetvédelmi, természetvédelmi szempontok. Hiányzik az emberekből a tudatos, felelősségteljes gondolkodás a jövő nemzedékével szemben, hogy élhető környezetben nőjenek fel utódaink és egészségesebben élhessék életüket.

Az is tény, hogy egyre kevesebb a megfelelően jól felkészült szerelő, aki képes az eszközök megjavítására. Ez engem mindig elszomorít, és ha meghibásodik egy-egy eszköz a háztartásban, igyekszek utána járni annak, hogy mód van-e megjavítani. Csak a legvégső esetben válok meg és cserélem le az elromlott eszközöket.

Így gondolkodtam akkor is, amikor meghibásodott az iphon készülékem hangszórója. Interneten történő keresgélésem eredményeként rátaláltam az iphone gyors szerviz műhelyre. A szolgáltatásaik böngészése közben megtudtam, hogy foglalkoznak az iphon készülékek javításával is. Nagy örömömre a kapcsolat felvétel után megtudtam, hogy pár napon belül már készen is lesz a javítás.